Lopende projecten


Kinder kankerziekenhuis in Madras

Lopende Projecten
Sedert 2004 houdt Stichting AGNI zich hoofdzakelijk bezig met de ondersteuning van de rehabilitatie van uit situaties van hedendaagse slavernij en kinderarbeid bevrijde mensen en kinderen van de stam der Sahariya’s in Madhya Pradesh, één der armste deelstaten van India. Zij hebben veelal als slaven gewerkt in illegale steengroeven, waar zij zonder eten, medische verzorging of scholing van zonsopgang tot zonsondergang werkten in de brandende zon.  Geweld en verkrachtingen waren aan de orde van de dag.  Zij waren met valse beloften in deze situatie gemanipuleerd, niet zelden hele dorpen van soms 100 mensen tegelijk.  Na hun bevrijding waren zij veelal niet meer in staat zonder hulp hun leven te structureren. 

Dr. R.R. Doshi, een oogarts in Anand

In het re-integratieproces van deze mensen speelt Stichting AGNI een belangrijke rol door de ondersteuning van de Indiase stichting Bandhu Mukti Morcha (dwz bestrijding van hedendaagse slavernij).  BMM is opgericht door de Indiase priester Swami Agnivesh, tot voor enige jaren werkzaam als chairman van de commissie ter bestrijding van kinderarbeid en hedendaagse slavernij van de Verenigde Naties. Hij heeft voor zijn werk op het gebied van mensenrechten meerdere prijzen gekregen, waaronder de prestigieuze Right Livelihood Award, een alternatieve nobelprijs, in Oslo.   

Swami Agnivesh bij het puin na de aardbeving in 2001

Op dit moment lopen de volgende projecten van BMM:
– In 2005 is in het gehucht Kanchanpura, district Guna, een basisschool gesticht voor kinderen van bevrijde slaven. Inmiddels heeft de overheid zelf een school gesticht in de omgeving. De kinderen krijgen daar les en een warme maaltijd. Het door Stichting AGNI gefinancierde schoolgebouw wordt nu gebruikt voor begeleiding van basisschool leerlingen. Tevens worden er zgn. Legal Awareness kampen georganiseerd voor jongeren. Het project is eigendom van Bandhua Mukti Morcha en wordt door hen gecontroleerd en beheerd.
– Het Mahareshi Dayanand Health Centre in Banshkedi, inmiddels overgedragen aan BMM. BMM is eveneens volledig verantwoordelijk voor dit project.

Swami Agnivesh, priester in New Delhi
foto van kinderarbeid in Simla, India